Ambitii mari prin Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri

La data de 13 septembrie avut loc conferinta de presa organizata de catre CNIPMMR in cadrul careia a fost lansat „Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri”. Masurile anuntate de Florin Jianu, presedintele CNIPMMR, vizeaza modificarea sau, dupa caz, imbunatatirea mai multor aspecte destul de problematice din mediul de afaceri autohton.

Potrivit comunicatului transmis de CNIPMMR, la conferinta de presa au participat dl. Florin Jianu, presedinte, dl. Liviu Rogojinaru, secretar-general, Prof.univ.dr. Ovidiu Nicolescu, presedinte de onoare, dl. Alin Burcea, presedinte ANAT, dl. Florea Pirvu si dl. Badea Alexandru, Vicepresedinti.

Astfel, in Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri sunt incluse urmatoarele 7 capitole:

Masuri administrative/ institutionale,

Accesul la finantare,

Sprijinirea si promovarea antreprenoriatului,

Stimularea crearii de locuri de munca in sectorul privat,

IMM-urile inovative si internationalizarea,

Sprijinirea turismului,

Masuri legislative.

Obiectivele prezentate in cadrul programului de guvernare pentru intreprinderi sunt ambitioase si ating multe subiecte problematice din modul actual in care functioneaza afacerile in Romania.

Astfel, sunt prezentate si amintite urmatoarele obiective:

O structura administrativa moderna aliniata nevoilor antreprenorilor: Ministerul Antreprenoriatului si Turismului,

Plasarea Romaniei ca tara cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din regiunea de sud-est a Europei,

Plasarea Romaniei in primele 20 de tari la nivel global (indicator masurabil in rapoartele Doing Business, locul 37 in anul 2016, si in Global Entrepreneurship Index rankings, locul 42 in 2016),

Protejarea investitorilor romani prin sustinerea eforturilor acestora de investitii si promovarea intereselor de export ale acestora,

Transferul de autoritate din partea statului spre entitati de tip parteneriat public-privat,

Debirocratizarea masiva a sistemului (niciun document pe care statul il detine nu poate fi solicitat unui contribuabil, nicio sanctiune administrativa fara o actiune de preventie),

Un sistem fiscal atractiv,

Programe de finantare adecvate antreprenoriatului implementate in parteneriat public-privat,

Reducerea somajului in randul populatiei tinere, cu varsta pana in 25 de ani, de la 24% in prezent, la sub 3%.

Toate aceste masuri au insa nevoie de sprijinul statului si al autoritatilor, pentru o colaborare care sa se dovedeasca beneficia afacerilor demarate si dezvoltate in Romania. Dintre obiectivele de mai sus, unele dintre cele mai importante si, totodata, ambitioase, par a fi cele care vizeaza  plasarea Romaniei ca tara cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din regiunea de sud-est a Europei, debirocratizarea masiva a sistemului astfel incat „niciun document pe care statul il detine” sa nu poata fi „solicitat unui contribuabil” si „nicio sanctiune administrativa fara o actiune de preventie”, precum si reducerea somajului in randul tinerilor de la 24%, cat este in prezent, la sub 3%.

„Pe langa masuri administrative, programul cuprinde si o serie de altele care privesc transferul de autoritate din partea statului spre entitati de tipul parteneriatului public-privat, implementarea programelor de finantare din fonduri europene, stimularea crearii de locuri de munca in sectorul privat, sprijinirea turismului dar si o serie de alte masuri legislative”, se mai arata in acelasi comunicat.

De asemenea, cu ocazia acestei conferinte de presa, Florin Jianu a declarat:

„Fac apel, pe de-o parte, catre mediul politic in vederea aderarii de catre acestia la principiile cuprinse in document si intelegerea necesitatii unei abordari unitare, care sa tina seama de nevoile micilor antreprenoriiar, pe de alta parte, fac un apel si catre mediul de afaceri, patronate si alte organizatii, de a se alinia la programul nostru si de a ne transmite propuneri de imbunatatire a acestuia.”

Totodata, acesta a a invitat reprezentantii mediului politic la o serie de discutii pe baza materialului realizat de CNIPMMR.

Sursa: http://www.manager.ro/